ГДБОП разкри, че заплахите за бомбени атентати идват от чужбина

Заплахите за бомбени атентати идват от Интернет доставчик извън страната. Подобни имейли са получени и в други държави от ЕС, казват от ГДБОП по случай със заплахите, пише „24 часа“.

Заплахите за бомбени атентати идват от Интернет доставчик извън страната.
Typing

МВР уточни, че общо четири български летища са получили идентични заплахи – в София, Варна, Бургас и Пловдив. Всички те са получени по електронните им пощи.

„Днес е получено електронно съобщение на публични електронни пощенски адреси, обслужващи аерогарите в София, Варна, Бургас и Пловдив, както и на мейл-адреси на медии. Текстът на съобщението е имал за цел създаване на затруднения в работния им процес. В спешен порядък специализирани екипи са извършили претърсвания за наличие на взривни устройства, такива не са били открити и работният процес е продължил нормално“, заявяват от ГДБОП.

„Отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП е извършил проверки и е установено, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения извън територията на България. Осъществен е контакт с международни правоохранителни власти за събиране на допълнителна информация. Установено е, че на 20 август подобни съобщения са били разпратени по същата схема – до летища и после до медии и в други държави от ЕС„, казват още антимафиотите.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.