Атанас Запрянов: Всичките F-16 ще са у нас до 2023 г.

Ще платим $1,2 милиарда за целия пакет – въздух-въздух, въздух-земя плюс разузнавателни способности и наземно оборудване

6 едноместни и 2 двуместни самолета F-16 ще получим до 2023 г. в различни периоди. Те са с възможности въздух-въздух, въздух-земя, плюс разузнавателни способности. За пакета, който получаваме, ще платим милиард и двеста милиона долара (точната сума е 1 251 256 долара, според министъра на икономиката Емил Караниколов). Това обяви пред журналисти в МС заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов след като правителството одобри сделката за закупуване на изтребители F-16.

6 едноместни и 2 двуместни самолета F-16 ще получим до 2023 г. в различни периоди
6 едноместни и 2 двуместни самолета F-16 ще получим до 2023 г. в различни периоди

 Заместник-командирът на ВВС генерал Петьо Мирчев уточни: „В тази цена, която съобщи заместник-министър Запрянов, е включено абсолютно всичко, вкл. наземно оборудване, включително тренажори за обучение на летателен и на инженерен състав“. 

„И най-после се случи една дългогодишна мечта на ВВС, която ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от НАТО“, каза още Атанас Запрянов. „И нашите ВВС да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално, както нашите колеги. Имам уверение от министър-председателя, че приключването на проекта за ВВС няма да спре процесите за другите два проекта – за бойната машина на пехотата и за ВМС. Надявам се да има добри новини и за тях, и финансирането на тези проекти ще продължи, както и за по-малките“, добави заместник-министърът на отбраната. Неговият пряк началник – вицепремиерът Красимир Каракачанов, посочи следващите стъпки за узаконяването на сделката: „Необходима е ратификация от НС, което е съпътствано от приемане на промени в бюджета. Следващата седмица трябва да вляза в комисията по отбрана, след това, както е редът в НС, ще влезе в зала, но в кой ден, това е в прерогативите на председателя на парламента“.

Източник: http://kanal3.bg

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.