Дойче веле: Огромни руски капитали текат към Испания

Богати руснаци прехвърлят огромни капитали към Испания. Доскоро те купуваха само вили за лично ползване, но сега тенденцията е друга – от Русия към Испания ежегодно текат стотици милиони, предназначени за бизнес. Мнозина испанци се питат какво целят руснаците, пише „Дойче веле“.

Богати руснаци прехвърлят огромни капитали към Испания
Богати руснаци прехвърлят огромни капитали към Испания

Испания няма нищо против руските капитали, тъкмо обратното – в сегашната ситуация на икономическа криза страната приветства всяка легална инвестиция. Капиталите се насочват към строителството, банковото дело и промишлените предприятия, търговията, туризма и т.н. В условията на криза обаче гаранции за успеха на тези вложения няма. Организираната в края на юни т.г. презентация в Марбея на руската инвестиционна компания Velum Group – „разкошна, с банкет и концерт“, е едно от истинските събития в деловия и светски живот на Испания. Шефът на компанията Георгий Друзенко изложил плановете си пред 200 високопоставени гости. Станало дума за строителството на бутиков вилен комплекс „Малките дворци на Банус“.

Реализацията му трябва да започне през септември, а всеки от „малките“ дворци ще е с площ от 1 500 кв.м. и ще струва между 5,5 и 6 млн. евро. Velum Group възнамерява да строи и вилно в селище „Имение Марбея“, петзвезден хотел и жилищен комплекс с 220 апартамента. И това не е всичко – по думите на Друзенко, компанията му догодина щяла да предостави за експлоатация първите жилища от друг комплекс в Североизточна Испания – „Вили Албаксара“. До момента вложени са 200 млн. евро. „Но сме готови да растем!“, заяви шефът, аплодиран от присъстващите. По правило всеки капитал търси печалба, но невинаги е ясно защо руснаците влагат парите си в Испания, посочва професорът от мадридския университет Рамон Монкада. Професорът предполага, че руските инвестиции „често не търсят финансовата изгода, а са водени от желанието да прехвърлят капитал извън Русия – все едно къде“. Времето ще покаже дали това е така, или пък големите руски инвеститори имат своя бизнес-стратегия, която експертите не могат да прозрат.

Прочети повече в Blitz.bg

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.