Станишев: Войни в БСП не съм водил, те са ме нападали

Нелепо е да се поставя под съмнение моята политическа линия – аз съм политикът, провел най-много политически битки с Бойко Борисов, но в случая му благодарих за държавническата позиция при преговорите за водещите постове в Европейския съюз.

Това заяви в ефира на Дарик председателят на ПЕС Сергей Станишев.

В интервю за предаването „Реактивно“ той коментира позицията на БСП

В интервю за предаването „Реактивно“ той коментира позицията на БСП, разпространена по-рано днес. В нея изпълнителното бюро на партията се разграничава от думите на Станишев, че премиерът е действа като държавник, а не като политик, наричайки тази оценка „неадекватна“.

„Преди да се коментира нещо е добре да се прочете, защото да се подлага на съмнение моята политическа линия е нелепо. Аз съм политикът, който е провел най-много политически битки с г-н Борисов и сигурно ще води и още. Дори днес коментирах и това гласуване в парламента по инициатива на ГЕРБ за субсидия, което е много вредно за демокрацията в България, за политическия процес“, заяви Станишев.

Той подчерта, че неговата позиция е точно обратна, че най-почтеното към гражданите е да се финансират партиите прозрачно за сметка на бюджета.

Станишев добави, че с Борисов имат много спорове, но той се държал като държавник, подкрепяйки кандидатурата му, което според него е нормално.

„Това биха го оценили положително повечето български граждани, защото сме имали случаи, когато българите сами пречим наши кандидатури, както беше с Ирина Бокова. И затова аз му благодарих за това нещо и също така казах, че аз ще работя с всички български политически сили, както и досега, когато касае българския интерес. Както беше за пакета мобилност, както е за Шенген, както е по други въпроси, което изобщо не отменя моите различия. Извинявайте, малко ми е смешно, много от привържениците на председателя на Националния съвет – най-яростните й защитници, са правили договорки с Борисов зад гърба ми, когато аз бях лидер на БСП и аз го знам. Не са те тези, които да ми дават оценка“, допълни председателят на ПЕС.

На въпрос дали това е реакция на БСП, или на ръководството срещу номинацията му за шеф на Европарламента, той обясни, че не вярва изпълнителното бюро да се е събирало, някой го е написал и издиктувал.

„Всички знаят, аз войни в БСП никога не съм откривал, срещу мен са откривали и са ме нападали, и са водили войни, но смятам това за безкрайно вредно за партията, нездравословно и отслабващо, защото има един принцип и той е човешки принцип. Ти ако в своето семейство не можеш да осигуриш мир и спокойствие и диалог, енергия за политическа битка, то кой ще ти даде управлението на държавата”, допълни още Станишев.

Темата коментира и премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. По негови думи двамата със Сергей Станишев са запазили едно нормално европейско поведение помежду си, въпреки че са политически опоненти. „Аз го поздравих и той ми каза едно благодаря – къде е драмата“, запита министър-председателят.

Източник: https://dariknews.bg

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.