Каракачанов: Няма напрежение заради ремонта на Су-25

Първият превод по договора за ремонта на самолетите Су-25 към Беларус вече е направен, съобщи министърът на отбраната

Няма да има политическо напрежение заради разногласията в кабинета за ремонта на самолетите Су-25. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод информацията за сваляне на оръжейното ембарго към Беларус.

Няма да има политическо напрежение заради разногласията в кабинета за ремонта на самолетите Су-25
Няма да има политическо напрежение заради разногласията в кабинета за ремонта на самолетите Су-25

Първият превод по договора за ремонта на самолетите Су-25 към Беларус вече е направен, съобщи министърът на отбраната, цитиран от Нова тв. Той заяви, че поема политическата отговорност за изпълнение на договора и подчерта, че няма опасност страната ни да понесе санкции заради наложеното оръжейно ембарго срещу Беларус, заради което министърът на икономиката Емил Караниколов е поискал договорът да бъде разтрогнат.

SUMMER OFFERS - Гореща Мода за Горещо Лято

Каракачанов припомни, че този договор е сключен през декември миналата година, като стойността на сделката е за 82 млн. лв. Той подчерта, че е несериозно председателят на Народното събрание Цвета Караянчева да преговаря с руската страна за това техни специалисти да дойдат в българските заводи, за да ремонтират самолетите ни.

От 14 самолета Су-25 в момента летят 5, като единият от тях днес ще бъде приземен. През юли-август догодина и останалите машини ще бъдат приземени. Именно затова такъв ремонт е спешно необходим.

„Като видях още, че общото предложение, което апропо беше по негово предложение, че не е подписано от двама от експертите в неговото министерство ми стана ясно, че някъде там, някой дава вредни или некомпетентни съвети, или го е страх да си сложи подписа. В края на краищата или си мъж и имаш гащи, или нямаш”, коментира Каракачанов.

„Ако не вземам спешни мерки, т.е. да изпълним договора, който е сключен, ще сме в хипотеза нарушение и започваме да изплащаме неустойки. Тази глупава ситуация, в която хем ще плащаме неустойки, хем няма да ни дадат самолетите за мен е безумна”, каза още той.

„Мен не ме интересува какви външни фактори съветват някого в България да зарежем съществуващата техника и да купуваме нова. Сега ще дадем 2 млрд. и 200 хиляди за изтребители. Не виждам откъде ще ги вземем и колко време ще ни отнеме да придобиваме нови бомбардировачи. Това леко ме учуди при наличие на сключен действащ договор с Беларус, който е сключен още през декември миналата година”, заяви Каракачанов.

„Да разговаряш сега, че искаш съдействие от руската страна за възстановяване за мен означава, че може би някой е подал грешна информация”, категоричен е той. И допълни: „Най-вероятно някой дава някакви погрешни съвети. Не изключвам и това да са някакви определени външни фактори, които имат интерес ние да закупуваме оръжия”.

Днес и утре в авиобаза „Граф Игнатиево” се честват 30 години от въвеждането на въоръжение на МиГ-29. 

Източник: http://kanal3.bg

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.