Евростат: Българите имат сравнително най-ниски нива на потребителски цени в ЕС

Около 48 процента от разходите на българите са за обзавеждане на дома

Българите имат сравнително най-ниски потребителски цени на стоки и услуги сред държавите-членки на ЕС, показват последни данни на Евростат за класацията на най-високите и най-ниските ценови нива на близо 10 вида услуги и потребителски стоки в Евросъюза през 2018 г.

Страната ни държи най-ниски потребителски нива в близо 7 от 10 анализирани стоки и услуги в ЕС, като база за сравнение във всички категории е средният показател от 100 процентни пункта в ЕС. Така например показателят на разходите за поддръжка на дома у нас с включени отопление, осветление, вода и други плащания по поддръжката на жилището са 33 процента при среден показател за ЕС от 100 на сто.

Около 48 процента от разходите на българите са за обзавеждане на дома

Българите имат най-ниски разходи в ЕС за хотели, нощувки и пътувания – 46 на сто при среден показател за ЕС 100 на сто. Приблизително същият е показателят и за разходите за пътуване на българите с влак, автобус или самолет – 47 процента. Около 48 процента от разходите на българите са за обзавеждане на дома с мебели или друга битова техника при средна стойност за ЕС 100 пункта. Най-ниски в целия ЕС са и разходите на българите за алкохол и цигари – 58 процента, като приблизително толкова заделят сънародниците ни и за спорт и туризъм. Седмата категория, в която българите имат сравнително най-ниски разходи са плащанията за дрехи и обувки – 78 на сто.

По разходи за храна делим почти една и съща позиция с Румъния /65 процента/, а у нас – 72 процента при средни стойности за ЕС 100 пункта. Българинът заделя като разходи за кола 85 процента /в Словакия разходите са най-ниски – 79 на сто/. По разходи за интернет, компютри и телекомуникации показателят за страната ни е 67 процента при най-нисък дял в Полша – 44 процента.

Според актуални данни на НСИ най-големият разход за домакинствата у нас през 2018 г. е бил за храна – около 30 процента. За алкохол и цигари българинът е харчил 4 на сто от общите си разходи; за поддръжка на жилището – 13 на сто; за обзавеждане на дома – 4 на сто; за облекло и обувки – 3,4 на сто; за транспорт – 7,3 на сто; за свободно време, отдих и туризъм – 5 на сто и др.

Въпреки ниските нива на потребителските цени у нас, страната ни обаче остава в дъното на ЕС по един от най-важните параметри за икономическа активност – БВП на глава от населението – у нас през 2018 г. той е бил 7 829 евро на човек, докато в Люксембург параметрите са 8 пъти по-високи от близо 66 000 евро на жител, в Австрия – 33 000 евро, в Германия – 30 000 евро и др.

SUMMER OFFERS - Гореща Мода за Горещо Лято

Исландия се очертава като най-скъпата страна и държи общо 3 „призови“ места от 10 категории по най-скъпи стоки и услуги сред европейските страни. В Исландия заделят най-много средства за дрехи и обувки – 150 процента при среден показател за ЕС от 100 на сто. Най-скъпи са разходите за хотели и ресторанти отново в Исландия – 176 процента, а за спорт и туризъм исландците заделят 164 процента.

Най-скъпи разходи за храна /хляб, сирене, плодове, зеленчуци и други продукти/ са регистрирани в Швейцария – 163 процента при среден показател за ЕС 100 пункта. Пак в Швейцария е най-скъпа и поддръжката на дома – 174 процента. Най-много за алкохол и цигари се харчи в Норвегия – 226 процента при 100 процента за ЕС. Най-високи са разходите за кола и поддръжката й в Дания – 140 процента. В Гърция плащат най-високи цени за телекомуникации, интернет и компютри – 157 на сто, съобщи БТА. В Люксембург е отчетен най-висок дял разходи в целия ЕС за покупката на мебели и битова техника – 120 процента.

Както бе споменато, анализът не отчита в случая параметрите на действителната покупателна способност в страните на ЕС, които варират от 56 на сто в България /при среден показател за ЕС 100 пункта/ – до 132 процента в Люксембург. В най-развитите страни на ЕС стандартите за действителната покупателна способност са следните: Германия – 121, Австрия – 116, Дания – 115, Великобритания – 113, Холандия, Финландия и Белгия – по 112 и др.

На този фон страната ни е с доста ниски показатели за покупателна способност – 56 пункта, като при съседите ни ситуацията е: Румъния – 70 пункта, Гърция – 76 пункта, Турция – 68 пункта, Сърбия – 48 пункта, Северна Македония – 41 пункта. Освен това по БВП на глава от населението като мярка за икономическа активност страната ни има сравнително нисък показател от 50 пункта /при средно ниво за ЕС от 100/, докато в Люксембург БВП на глава от населението е 254, в Австрия – 127, в Дания – 126 и в Германия – 123 пункта.

Източник: http://kanal3.bg

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.