Тази нощ стават чудеса

Тази нощ – срещу Еньовден, звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила, разказва поверието.

В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва. А за да сте здрави през цялата година, не пропускайте утре, на Еньовден, рано сутринта, преди изгрев слънце да се измиете в течаща вода или да се отъркаляте в росата.

Тази нощ стават чудеса

Според народните поверия, преди да „тръгне към зима“, слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Смята се също, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев.

Набраните билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за ,,болестта без име”. От тях се правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. През еньовския венец се провират всички за здраве. Венците и китките се сушат и с тях семейството се лекува през цялата година.

SUMMER OFFERS - Гореща Мода за Горещо Лято
SUMMER OFFERS - Гореща Мода за Горещо Лято

Вярвало се е, че в нощта преди Еньовден, там където има заровено имане, излиза син пламък от земята. В някои райони на страната се изпълнява обичаят Еньова буля, в който участват момите.

Казват още, че на Еньовден всички небесни светила „полудяват“. В полунощ срещу празника небето се отваря – стават чудеса, но и черни магии. Сънищата са пророчески.

Това са част от поверията, свързани с Еньовден – денят на лятното слънцестоене, един от най-важните летни празници в народния календар на българина. С него са свързани много вярвания за слънцето, водата и лечебните растения, смята се за патронен празник на билкарите.

Източник: https://dariknews.bg

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.