Конгрес на БСП – какво се очаква?

БСП ще проведе 49-тия си Конкрес. Очаква се той да бъде особено напрегнат след като лидерът на партията Корнелия Нинова подаде оставка.

Конгрес на БСП - какво се очаква?
Конгрес на БСП – какво се очаква?

До лидерската криза се стигна след загубата на еврозиборите, когато Нинова се оттегли, за да се кандидатира отново за председател на левицата.

Като първа точка в дневния ред на Конгреса на левицата е заложен политически доклад на ръководството на БСП за резултатите от проведените евроизбори, както и готовността на социалистите за местните избори тази есен.

По-напрегнатата част обаче ще бъде след това, когато по устав делегатите ще трябва да констатират подадената от Корнелия Нинова оставка като лидер на левицата. Освен това социалистите ще трябва да определят кога ще се проведе кампанията за пряк вътрешнопартиен избор на нов лидер на БСП.

Answear BG

Вътрешната опозиция в БСП иска уставни промени, с които да се гарантира, че пряк избор на лидер ще се прави, след като са приети правилата и когато има цял цикъл на отчетно-изборни събрания, т.е. при пълен мандат. До тогава според критиците на Нинова партията трябва да се управлява от временно изпълняващ длъжността, но не някой от заместниците на Нинова.

В същото време няколко партийни организации в страната изпратиха писма в подкрепа на Нинова и с молба тя да си оттегли депозираната пред ръководството на партията оставка. Според приближените до Нинова партийни членове, сегашният лидер на партията трябва да довърши мандата си. Сред червените редици има притеснение, че лидерската криза в БСП ще донесе слаби резултати на местни избори.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.