Връзка със спасителите ще има в края на деня, тъй като по време на изкачването в планината батериите на телефоните се изключват

Спасители продължават издирването на Боян Петров

Връзка със спасителите ще има в края на деня, тъй като по време на изкачването в планината батериите на телефоните се изключват
Връзка със спасителите ще има в края на деня, тъй като по време на изкачването в планината батериите на телефоните се изключват

Две групи спасители продължават издирването на Боян Петров днес. Едната група ще се опита да стигне Лагер 3 до връх Шиша Пангма, а другата ще мине по маршрута на българския алпинист от Лагер 2 до Лагер 3, заяви за Дарик Деян Петков от щаба на Боян Петров.

В същото време спасителните хеликоптери са в Катманду в готовност да излетят, ако се наложи, каза непалският алпинист и водач Мингма Шерпа.

Кой е Боян Петров?

Десет дни след изчезването на Боян Петров при опита му да изкачи осемхилядника Шиша Пангма, операцията по издирването му продължава. В събота към 21 часа местно време, след 13-часово катерене китайската група от спасители достигна Лагер 3 на 7400 метра височина, но българският алпинист не беше намерен.

Днес те оглеждат терена около Лагер 3 и ще се опитат да изкачат върха, обясни Деян Петков: „Те ще опитат да минат по маршрута, по който Боян е бил и да оглеждат около него. Тези от Лагер 2 пък ще се опитат да се качат до Лагер 3, оглеждайки също около маршрута. Говорим просто за оглеждане около маршрута, няма други възможности на 7500 метра“.

Деян Петков добави, че връзка със спасителите ще има в края на деня, тъй като по време на изкачването в планината батериите на телефоните се изключват.
Без следа от Боян Петров, търсенето продължава в неделя

Алпинистът и водач Мингма Шерпа, който се включи в издирването с хеликоптери, също каза, че засега няма новини: „Няма новини от планината. Ние сме в готовност да излетим. Ако намерят нещо, веднага ще ни се обадят“.

Вчера хеликоптерите успяха да излетят за пръв път и извършиха проучвателни полети. Те са огледали пространството, където се предполага, че може да се намира Боян Петров и са направили много снимки, но без резултат.

Българският алпинист е забелязан последно да поема към Шиша Пангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна на 6-ти май.

Източник: https://dariknews.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s