Общо 100 души са ангажирани и участват в акцията по спасяването на Боян Петров в Хималаите.

Докъде стигна акцията по спасяването на Боян Петров?

Общо 100 души са ангажирани и участват в акцията по спасяването на Боян Петров в Хималаите.
Общо 100 души са ангажирани и участват в акцията по спасяването на Боян Петров в Хималаите.

Общо 100 души са ангажирани и участват в акцията по спасяването на Боян Петров в Хималаите. Това стана ясно от думите на китайския посланик у нас Н. Пр. Джан Хайджоу. От тях 25 са спасители, останалите са медицински персонал и логистика.

Екип от опитни алпинисти вече търси Боян Петров

Те имат базов лагер, който е на около 5000 метра височина. В 10:00 ч. пекинско време днес първа и втора група – общо 12 души спасители, са тръгнали към лагер 1. Очаква се утре те да се отправят към лагер 2, на 6800 м, а след това и към лагер 3 на около 7000 м.

Все още няма следа от Боян Петров, близките му не спират да се надяват

Целта е на 13 май, когато времето се очаква да бъде по-добро, както каза посланикът, да има една пролука, в която не духа толкова много вятър и времето е по-благосклонно, за да може още сутринта група от 5 души да атакува върха в търсене на Боян Петров. Това вече е една сериозна операция над 7000 метра.

Без напредък в издирването на Боян Петров

В 11:20 ч. днес пекинско време двата хеликоптера, които са базирани на площадка на около 25 км от върха на Шиша Пангма, са пристигнали от КатмандуОпитали са се да излетят, но не са успелизаради силния вятър.

Затова утре, в 07:30 ч. пекинско време те ще излетят към базовия лагер, който е на около 5000 метра. В зависимост от времето и метеорологичните условия, най-вече вятъра, те ще се опитат да се издигнат при възможност до около 7000 м, като тяхната акция се очаква да продължи 3-4 часа, след което ще се върнат в селото, в което са кацнали към момента и след това ще се отправят към Катманду, защото разрешението, което им даде китайското правителство за навлизане на непалски хеликоптер на тяхна територия е до 13 май. Ако Боян Петров не е намерен дотогава, те отново ще се включат в спасителната акция.

Източник: https://dariknews.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s