Той не смята, че всяка държава трябва да купува въоръжение на килограм

Борисов поиска от ЕС по-малко „тежка реторика” за Турция и по-малко от 2% от БВП за отбрана

Той не смята, че всяка държава трябва да купува въоръжение на килограм
Той не смята, че всяка държава трябва да купува въоръжение на килограм

Нормализиране на отношенията между западните страни и Турция – това поиска премиерът Бойко Борисов по време на Неформалната среща на министрите на отбраната на страните от ЕС.

„Толкова тежка риторика се води между големите държави в ЕС, като не казвам, че е без право, а точно обратното. Винаги сме говорили за свободата на словото и за проблемите, които има в Турция. В същото време това е най-силната военна машина в южния фланг на НАТО. Трябва да положим усилия и в политически план да се нормализират отношенията”, заяви министър-председателят.

Според него в противен случай рисковете са региона остават много сериозни. „Гарантирането на общата сигурност в сферата на миграцията България го изпълни в пълен обем. Година и половина през България имаме нула миграционен натиск”, подчерта Борисов.

От думите му стана ясно, че позицията на София е, че очакваните от ЕС военни разходи са прекалено големи: „2% от БВП са много пари и годишно ако погледнем бюджета на ЕС ще излязат трилиони за въоръжение. Не считам, че е нужно всяка държава да купува на килограм. Колегите от НАТО биха могли да направят много по-точен разчет за коя държава какво би било приоритет”.

„Оставам с огромно уважение към вас и искам да знаете, че България активно модернизира Въоръжените си сили и повишава възможностите на армията. За проектите ни за самолет, сухопътна техника и кораби имаме ясни програми и възможност бюджетът ни да ги покрива“, каза още Бойко Борисов.

От трите проекта единствено за бронираните машини има яснота кои ще бъдат участниците в конкурса и че серийното производство ще е в български заводи. Страната ни се отказа от купуването на нови кораби, а процедурата за изтребителите тепърва ще започва отначало след скандали между правителство и президент и взаимни обвинения в лобизъм.

Източник: https://btvnovinite.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s