ЕС трябва да запази единството си по отношение на иранската ядрена програма, категорична е Меркел

Меркел и Франция поискаха от Израел да предостави на МААЕ данните си за Иран

ЕС трябва да запази единството си по отношение на иранската ядрена програма, категорична е Меркел
ЕС трябва да запази единството си по отношение на иранската ядрена програма, категорична е Меркел

Израел трябва да предостави на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) събраните данни, за които твърди, че показват, че Иран води ядрени изследвания въпреки международния контрол, заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция със словашкия премиер Петер Пелегрини, предаде ТАСС.

Информацията трябва да бъде предадена възможно най-скоро на агенцията, за да бъде проверена, подчерта Меркел. Тя заяви, че „има редица проблеми с Иран„, предвид политическото му влияние в Сирия и програмата на Техеран за балистични ракети. „За това трябва да се говори допълнително“, добави канцлерът, подчертавайки, че ЕС трябва да запази единството си по отношение на иранската ядрена програма.

Израел заяви, че разполага с неоспорими доказателства за тайна иранска ядрена програма

Германското външно министерство също подчерта, че Международната агенция за атомна енергия трябва да получи възможно най-скоро достъп до данните. Досега шестте страни, с които Техеран сключи споразумение през 2015 г., нямаха данни, че Иран може би нарушава споразумението. „Трябва да видим дали информацията на Израел ще повлияе на тази оценка“, се добавя в изявлението.

В понеделник израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Иран, че е укрил програми и архиви за ядрени оръжия. Той представи пред медиите десетки хиляди оригинални ирански документи, получени от израелското разузнаване, припомня ТАСС. Общо документите включват 100 000 файла, доказващи според премиера, че Техеран лъже относно ядрената програма с военно предназначение.
Военният министър на Израел със закана към Иран

Експертите трябва да извършат оценка на израелските данни за ирански разработки, заобикалящи международния контрол, се казва в изявление на френското външно министерство, цитирано от ТАСС. Франция е взела предвид информацията, която се нуждае от детайлно проучване и оценка, се добавя в документа.

„Първоначалният анализ на информацията потвърждава, че част от иранската ядрена програма, което вече са посочвали Франция и нейните партньори в първите си изявления от лятото на 2002 г., не е била насочена към граждански цели“, подчертава френското външно министерство.

Израел не иска война с Иран, увери Нетаняху

В изявлението се подчертава, че предоставените от Израел данни само потвърждават значението на сключения през 2015 г. Съвместен всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. С него се създава режим на проверки от страна на атомната агенция, който е един от най-пълните и надеждни в цялата история на борбата срещу разпространението на ядрените оръжия, отбелязва външното министерство.

Международната агенция за атомна енергия трябва да получи достъп до израелската информация, за да реши какви стъпки да предприеме относно Иран, се казва още в изявлението.

Източник:https://dariknews.bg

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.