Освен майки, и бащи, облечени в черно, обградиха паметника на Цар Освободител, и обявиха война на институциите и законите. 

Родители на протест пред парламента, символично погребаха бъдещето на България

Освен майки, и бащи, облечени в черно, обградиха паметника на Цар Освободител, и обявиха война на институциите и законите. 
Освен майки, и бащи, облечени в черно, обградиха паметника на Цар Освободител, и обявиха война на институциите и законите.

Детски добавки за всяко дете, пенсии за децата с починал родител, адекватно здравеопазване и качествено образование – това поискаха стотици майки и бащи, които заедно с децата си се събраха на протест пред Народното събрание, и символично погребаха бъдещето на България.

„Ние днес погребваме бъдещето на нашите деца, но го правим показно и това е нещото, което трябва да събуди нашите управници, да се събудят нашите институции, защото днес това погребение може да се нарече генерална репетиция за това, което следва след 5 години, ако продължаваме в същия дух“, каза една от майките на протеста.

„КОД: Черно“ в Добрич – родители символично погребаха безхаберието на държавата към бъдещето на децата

БГНЕС

Родителите поискаха спазване на правата на децата: „Ние, като работещи майки, внасяме данъци на тази държава и искаме нашите деца да получат от държавата адекватно отглеждане, лечение и всичко, което им се полага“.
„Аз съм един трудещ се човек, внасям осигуровки. 800 лева от моята заплата отиват, за да се решават подобни проблеми. Аз съм дошъл тук, за да кажа, че искам подобрение и моето дете да има адекватно образование, държавата да ни помогне да обучим едно здраво поколение, което след това да помага на държавата“, каза един от бащите на протеста.

Протестиращи погребаха символично Конвенцията на ООН за правата на човека

„Ние днес сме тук да обявим война на закона, на институциите, които са абдикирали от нашите деца. Те са забравени“, посочи една от жените.

Сред организаторите на протеста беше Златина Хаджипанайотова, вдовица с три деца, които нямат право на наследствена пенсия, защото бащата не е имал нужния осигурителен стаж, и нямат право на персонална пенсия, заради доходен критерий. Тя поиска радикална промяна в държавната политика към семействата:

БГНЕС

„При такъв отрицателен прираст не може родител да проси за лечение на детето сив национален ефир и да чака четири месеца за отговор от фонд дали детето му има право да живее, или не. И при положение, че държавата дава на един бежанец 1300 лева, на един затворник 700 лева, а на българското дете дава едва 40 лева и то не на всяко, е време за промяна“.

След символичното погребение на бъдещето на българските деца, протестиращите извиха огромно хоро пред сградата на парламента и блокираха движението по жълтите павета. Междувременно стана ясно, че социалното министерство ще предложи законодателни промени, с които персоналната пенсия, за която се чака с години, да се превърне в социална помощ, без доходен критерий. Новият вид подпомагане може да влезе в сила от началото на 2019-та година и да обхване около 8000 деца.

Източник: https://dariknews.bg/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s