Няма констатирана умисъл в случая, при който на столичното летище пътници влязоха, без да преминат граничен контрол през март.

Радев: Продължава издирването на затворниците бегълци, още има сигнали

Няма констатирана умисъл в случая, при който на столичното летище пътници влязоха, без да преминат граничен контрол през март.
Няма констатирана умисъл в случая, при който на столичното летище пътници влязоха, без да преминат граничен контрол през март.

Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радевв отговор на журналистически въпрос в Народното събрание. Заключението се базира на доклада на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР за проверката на Летище София по случая, стана ясно от думите на министъра.

На Летище София през март: Пътници от Франция влязоха в България без проверка

Радев припомни, че 13 гранични полицаи вече са отстранени, за да не влияят на разследването и на местата им са техни колеги от Варна и Бургас. От производството, което тече в момента, ще стане ясно и кои служители ще бъдат отстранени.

Радев призна, че е имало нарушения. Видяхме, посочи той, че минаха 43-ма безпрепятствено, въпросът е какви са нарушенията, какви ще са отговорностите, от кого.

Установяват виновните за непроверените пътници на летището

„Докладът на „Вътрешна сигурност“ най-общо казва за нещо като немарливост, но не искам да използвам този термин. Т.е. направено е така, че нищо не е направено, тези, които са изпълнявали задълженията си, са го направили по безобразен начин, отбеляза министърът.

Той добави, че освен проверката на „Вътрешна сигурност“, е възложил и дисциплинарно производство, което означава, че от ГД „Гранична полиция“ са направили проверка, резултатите от нея били на бюрото му, но не ги коментира. Валентин Радев допусна, че след празниците ще се знаят заключенията от проверката и производството.
Какво показват резултатите от проверката за бягството от софийския затвор?

Продължава издирването на двамата избягали рецидивисти от Софийския затвор, като все още органите на реда получават сигнали от граждани, каза министърът в отговор на  журналистически въпрос. Рано или късно те ще бъдат хванати, рано или късно и Галеви ще бъдат хванати, системата работи – дори бавно, важно е накрая да има наказание, убеден е вътрешният министър. Той призна, че органите засега не знаят къде са бегълците. Има червена бюлетина, търсим ги и навън, допълни Радев.

Шефът на комисията „Антикорупция“: Изпълних първото обещание

Във връзка с лансираното вчера искане на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев за разширяване правомощията на антикорупционния орган с възможност за задържане министърът посочи, че въпросът е обсъждан, но засега не може да каже „да“ или „не“. Има експерти, които обсъждат, така го е видяла комисията, ще се помисли дали трябва и те да задържат или това, което правят в момента, е достатъчно, обясни Радев.

Източник: https://dariknews.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s