По пътищата има шофьори с глоби за 40 000 лева и с по 400 акта

Ще спрат ли по-строги наказания шофьорите-рецидивисти?

По пътищата има шофьори с глоби за 40 000 лева и с по 400 акта
По пътищата има шофьори с глоби за 40 000 лева и с по 400 акта

Няма сила, която да накара невнимателните и опасни шофьори да променят навиците си зад волана. Такова е мнението на Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

„Има хора с 300-400 акта, фиша, наказателни постановления. Получават си новото наказателно постановление и продължават да си карат по същия начин. Има хора с по 30 000-40 000 лева наложени глоби. Няма сила, която да ги накара да бъдат по-внимателни“, коментира пред NOVAТодоров готвените промени и засилването на наказанията при нарушения на пътя.

Ще се явяваме на нов шофьорски изпит след три нарушения на пътя?

Сега едно от предложенията е при три тежки нарушения в рамките на две годинишофьорът да трябва да се явява отново на изпит за книжка.

Според предлаганите промени, седем са тежките нарушения, при които ще се отнема шофьорската книжка. Сред тях – употреба на алкохол, организиране на гонки, както и шофиране в аварийната лента или в насрещното платно. Наказанията ще бъдат различни, според нарушенията. А при повторно такова, ще стават и все по-сурови.

Глобите за превишена скорост и алкохол не се предвижда да се променят, като най-високата остава тази за участие или организиране на гонки – 3000 лв. Увеличават се обаче глобите за преминаване на червен светофар и неправилно паркиране. В първия случай санкцията става 150 лева, а при паркирането – 100 лева. Велосипедистите пък вече ще са длъжни да се движат с каска и светлоотразителна жилетка по всяко време, а глобата, ако не го правят, е 30 лева.
Само за 10 часа полицаи засякоха над 4500 нарушители с превишена скорост

Според бившия председател на транспортната комисия Настимир Ананиев с предложените промени донякъде ще бъдат засегнати системните нарушители. „Дава се превишена скорост в населено място с над 50 км/ч. А ако е с над 40 км/ч? И го направиш 20 пъти? Освен това 70% от загиналите са извън населените места. Когато се правят законите трябва да се седне, да се види статистиката“, коментира Ананиев.

„Има разлика за карането с превишена скорост в града и извън населено място. В града е по-опасно“, допълни темата и Владимир Тодоров.

Друго предложение, заложено в обсъжданията, е всеки автомобил да има досие, в което да се записва цялата информация за техническото състояние, претърпените катастрофи, километража и направените ремонти. Идея, която подкрепят и от Института по пътна безопасност. Особено, когато става въпрос за стари автомобили.

Източник: https://dariknews.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s