За първи път от 35 години саудитци присъстваха на кинопрожекция, предназначена за широката публика.

Огромен интерес към първата от 35 години кинопрожекция в Саудитска Арабия

За първи път от 35 години саудитци присъстваха на кинопрожекция, предназначена за широката публика.
За първи път от 35 години саудитци присъстваха на кинопрожекция, предназначена за широката публика.

Интересът към американския екшън „Черната пантера“, показан в киносалон в столицата Рияд, беше толкова голям, че билетите от 75 риала (20 долара), пуснати в продажба онлайн, се изчерпаха за минути.

Въодушевените зрители си правеха селфи във фоайето на киното и чакаха на опашка за пуканки и газирани напитки.

По-рано през седмицата в киното, отворено в бизнес квартала „Крал Абдула“ в Рияд, се състоя пробна прожекция. В близките месеци в кралството, където кината бяха затворени през 80-те години на миналия век под натиска на ултраконсервативни духовници, ще бъдат открити още киносалони.

Снимка: Reuters

Салонът с 250 места в Рияд се управлява от американската компания Ей Ем Си ентертейнмънт (AMC Entertainment) – първата фирма, получила лиценз за тази дейност в Саудитска Арабия.

Отмяната на забраната за кината миналата година е част от редица обществени реформи, подети от саудитския принц престолонаследник Мохамед бил Салман.

Преди основния филм вчера зрителите изгледаха кратко видео за заснемането му, клип с интервю на принц Мохамед за американска телевизия и реклама на Кока-Кола, в която жени шофират.

Генералният директор на Ей Ем Си Адам Арън каза, че екшънът „Черната пантера“ не е избран случайно – в него се разказва за млад принц, който преобразява една велика страна.

Две сцени, в които героите се целуват, изглежда са били премахнати за прожекцията.

Докато много саудитци се радваха на отпадането на кинозабраната, някои призоваха хората да не ходят на кино, тъй като това продължава да е „харам“ (забранено). „Ако Аллах го забранява, а владетелят го разрешава, кого следвате? Помнете, че наказанието в отвъдното е по-строго и е вечно, докато този свят е преходен и краткотраен“, гласеше коментар в този дух в „Туитър.”

Снимка: Reuters

Населението на Саудитска Арабия надхвърля 32 милиона души – повечето под 30 години – и властите планират до 2030 г. да открият около 350 кина с общо над 2500 екрана с очакване годишните приходи от продажба на билети да възлизат на близо 1 милиард долара.

Източник: https://btvnovinite.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s