Специализираният наказателен съд реши кметът на "Младост" Десислава Иванчева, нейния заместник Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров да останат за постоянно в ареста.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров остават за постоянно в ареста

Специализираният наказателен съд реши кметът на "Младост" Десислава Иванчева, нейния заместник Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров да останат за постоянно в ареста.
Специализираният наказателен съд реши кметът на „Младост“ Десислава Иванчева, нейния заместник Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров да останат за постоянно в ареста.

Според съда поради високата обществена опасност и опит към престъплението да бъдат привлечени още хора има голяма опасност тримата задържани да извършат друго престъпление. Съдът констатира, че не са налични данни за опасност тримата обвиняеми да се укрият, но с цел да не попречат на разследването и предвид тежестта на престъплението, съдът реши да ги постави в ареста.

Още в началото на заседанието Десислава Иванчева и Биляна Петрова не бяха допуснати до журналисти и разговаряха с тях през заградени стъкла. От там те крещяха и разказаха своите версии за случилото се. Кметът на район „Младост“ показа бележки със свои записи и твърдения. Иванчева заяви, че сигналът срещу нея е подаден от фирма „Ваклин Груп“ и собственикът й Александър Ваклин. Според нея арестът й е опит да бъде поставен на поста й нейният заместник Румен Русев. Тя отрече и откритите в автомобила й 56 000 евро да са нейни, но не даде повече подробности.

Мариана Тодорова – адвокат на бившия кмет на район „Младост“ Петко Дюлгеров, коментира пред журналистите, че от следствието са обещали на клиента й да бъде пуснат от ареста, ако даде показания, което той е направил. Според адвоката това категорично може да се счита за оказан натиск върху клиента й.

Същевременно шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев отрече да са давани каквито и да било обещания, както и да сключвани сделки с Дюлгеров. По думите на прокурора свидетели разказали, че са забавяни преписки на граждани с месеци, въпреки отправени жалби и молби към Столична община, към главния архитект на София Здравко Здравков и към Административния съд.

Прокуратурата опроверга правосъдния министър Цецка Цачева и категорично отрече да е разпоредено и да се извършва каквато и да било проверка за превишаване на правата на прокурорите и разследващите органи при ареста на Десислава Иванчева.

Адвокатът на Иванчева Марин Марковски заяви пред съда, че няма нито едно доказателство клиентката му да е искала подкуп. Според него в обясненията на Дюлгеров се виждат много показания, които са неясни и противоречиви. Според адвоката от това става ясно, че на тези твърдения не може да се разчита. Марковски коментира и че Ваклин никъде не казва, че Иванчева е искала парите, за да пусне строежа му. Адвокатът обяви, че Иванчева доброволно е дала ръцете си, за да бъдат осветени, въпреки че по закон е имала право да откаже. Той допълни, че маркировката е открита по дланта на дясната ръка, по кутрето на лявата и под носа на клиентката му. От това ставало достатъчно ясно, че тя няма как да е броила парите, както се твърдеше в обвинението.

Според адвоката има мотив кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева да бъде махната от поста си, а и с поведението си тя е била неизгодна за много хора, включително и политици. Пред съда Иванчева каза, че няма намерение да се укрива, защото и без това е достатъчно разпознаваема. Тя дори допълни, че дори си е пуснала отпуск, така че нямало как да навреди на администрацията.

Адвокатът на Биляна Петрова – Иван Иванов, пък заяви, че са налице груби нарушения на конституционните права на клиентката му. Иванов допълни, че единствените преки доказателства по случая са показанията на Петко Дюлгеров. Той допълни, че обясненията на бившия кмет на район „Младост“ са били под натиск, така че не могат да се считат за доказателство по случая.

Другата адвокатка на Петрова – Ирен Савова, която е била първа на мястото за задържането, каза, че арестът е бил унизителен. На двете задържани не е било позволено да ходят до тоалетна, както и да пият вода. Тя е категорична, че това е нарушаване на правата им. Биляна Петрова също заяви пред съда, че няма намерение да се укрива и иска да се прибере при семейството си.

Адвокатът на Петко Дюлгеров Мариана Тодорова коментира, че Александър Ваклин многократно е заявявал, че има забавяне на преписки в Община Младост, но просто е търсил хора, с които да предадат това до Столична община, а и никъде нямало налични данни за изнудване от страна на кметицата. Тодорова обясни, че антикорупционният орган не е имал право да използва специални разузнавателни средства и че по досъдебното производство няма приложено разрешително за такива.

Адвокат Мариана Тодорова заяви още, че по делото има два протокола, които са в категорично несъответствие. Единият е издаден на 13 април. На него Ваклин за първи път дава писмени показания срещу Десислава Иванчева. 11 дни по-рано – на 2 април, е издаден протокол, че 70-те хиляди евро са маркирани.

Прокурорът Илиян Рангелов коментира, че маркираните пари са в прокуратурата. Той опроверга твърденията на защитата на тримата обвиняеми. Рангелов обясни, че протоколът, за който говорят тримата адвокати, е издаден в деня на арестите, но часове преди това. По думите на прокурора протоколът е за предаването на парите на Ваклин, след като са били маркирани. Рангелов обясни и че след акцията парите са останали в прокуратурата и все още са там.

Марковски, Иванов и Тодорова заявиха пред съда, че по досъдебното производство има дописка, от която става ясно, че маркираните 70 000 лева са били върнати на Александър Ваклин след преброяването им, което означава, че едно от основните доказателства по делото не е налично.

Прокуратурата отрече това и каза, че 70-те хиляди евро още са в тях. По закон веществените доказателства се пазят, докато завърши наказателното производство, а предметите, иззети като веществени доказателства, с разрешение на прокурора могат да бъдат върнати на правоимащите, от които са отнети, преди да завърши наказателното производство само ако това няма да затрудни разкриването на обективната истина.

Ако бъде доказана вината на тримата обвиняеми, на всеки от тях се предвижда присъда от 10 до 30 години лишаване от свобода.

Източник: https://dariknews.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s