След вота ще влязат в сила повечето от конституционните промени, засилващи пълномощията на държавния глава

Ердоган обяви предсрочни президентски и парламентарни избори на 24 юни

След вота ще влязат в сила повечето от конституционните промени, засилващи пълномощията на държавния глава
След вота ще влязат в сила повечето от конституционните промени, засилващи пълномощията на държавния глава

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че предсрочни президентски и парламентарни избори в Турция ще се произведат на 24 юни, предаде Ройтерс.

Президентът Ердоган, който в 13:30 часа днес прие в президентския дворец Бештепе лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, съобщи, че на срещата двамата са обсъдили предложението на Бахчели за предсрочни избори.

Отнесохме се положително към предложението на Бахчели за предсрочни избори и взехме решение изборите да се произведат на 24 юни, посочи Ердоган, цитиран от в.“Миллиет“.

идерът на Партията на националистическото действие и съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган призова вчера за изтегляне напред на предстоящите президентски и парламентарни избори, предвидени за ноември 2019 г. Той предложи произвеждане на изборите на 26 август 2018 г.

По-рано тази година партията на Бахчели сключи с Партията на справедливостта и развитието на Ердоган споразумение за коалиция с оглед на предстоящите президентски и парламентарни избори.

След предложението на Бахчели вчера вицепремиерът и говорител на турското правителство Бекир Боздаг заяви, че управляващата партия ще разгледа призива, а за днес бе насрочена среща на Бахчели с Ердоган.

Турските ръководители, включително Ердоган, многократно опровергаха през последните седмици слухове за предсрочни избори.

По график президентските и парламентарни избори в Турция бе предвидено да се състоят едновременно на 3 ноември 2019 г. Преди това са предвидени местни избори през март същата година.

Президентските и парламентарни избори, които ще бъдат на една дата, са ключови, тъй като след произвеждането им ще влязат в сила повечето от конституционните промени, засилващи пълномощията на държавния глава, приети на референдум през април 2017 г.

Източник: https://btvnovinite.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s