Според него българите винаги са подкрепяли борбата за независимост в региона

Бойко Борисов: Ако искат в ЕС, Сърбия и Косово трябва да възстановят диалога

Според него българите винаги са подкрепяли борбата за независимост в региона
Според него българите винаги са подкрепяли борбата за независимост в региона

Без споразумение за взаимно признаване между Белград и Прищина, Косово и Сърбия няма да бъдат приети в ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Прищина. Борисов се срещна с президента Хашим Тачи и го покани да участва в срещата на върха през май.

„Мога само да кажа, че ако не го подпишете, ако не направите това споразумение, нито Косово, нито Белград ще видят Европейски съюз”, изтъкна премиерът Бойко Борисов. Той беше категоричен, че това условие няма как да бъде заобиколено и касае не само Косово и Албания, но и Македония, която има спор с Гърция за официалното си наименование.

„Ние работим за признаването на Косово от Русия, това ще бъде ключово и за установяване на традиционно добри отношения със Сърбия в региона”, каза президентът на Косово Хашим Тачи. Тогава според него страната ще бъде призната и от Сърбия.

Косово е независима от 10 години, но не е член на ООН. Призната е от 116 държави, включително и от България. Затова Борисов беше награден с орден за независимост. Държавният глава Хашим Тачи специално подчерта, че отличието е за заслугите на министър-председателя за свободата и независимостта на страната.

Той посочи, че дава медала „заради личните заслуги и заслугите на българския народ, за нашето приятелство и за нашето общо бъдеще като два приятелски народа, заради Вашата лична ангажираност в подкрепа на Косово”. Тачи изрази надежда и че в хода на предстоящата среща ЕС – Западни Балкани в София ще бъдат оценени традиционните приятелски отношения.

„От името на всички българи благодаря и го приемам като знак към българския народ, който изстрада и войната, но винаги е подкрепял борбата за свобода, независимост, за демокрация, просперитет на целия регион”, заяви на свой ред Борисов. Той призна, че е бил изненадан от решението на Тачи да му връчи медала.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fboyko.borissov.7%2Fvideos%2F2158993724328686%2F&show_text=0&width=560

Ситуацията е деликатна заради силно обтегнатите отношения между Косово и Сърбия, която все още не признава независимостта на бившата си провинция. През границата се разменят обвинения и провокации, включително и свързани със съдбата на сръбското малцинство в Косово.

Заради сложния статут на Косово има и притеснения, че срещата у нас може да претърпи неуспех – държави като Испания имат сепаратистки проблеми на своя територия и според някои наблюдатели не биха искали да легитимират отделянето на Косово като прецедент.

Източник: https://btvnovinite.bg

 

Електрическа Грил Скара Tefal
Електрическа Грил Скара Tefal GC205012, 1600W, Регулируем термостат, Черна/Сива

emag.bg
Електрическата грил скара на Tefal е идеалното решение за семейните барбекюта! Нейните 2 позиции за готвене ви позволяват да приготвите различни видове храна, правейки всяко хранене незабравимо! И всичко това е здравословно, тъй като с незалепващите си алуминиеви плоскости, няма нужда да добавяте допълнителни мазнини или масла. Скарата е лесна за употреба: индикаторната лампичка ви показва кога да започнете готвенето. Използвайте термостата, за да регулирате температурата. Лесно съхранение: може да се съхранява вертикално. Приляга във всяка кухня! Лесно почистване: подвижните подложки и подложката за сок са съвместими в съдомиялна машина.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s