Те не са на работа по 60 дни годишно, но могат да си гласуват и по-кратка почивка. По принцип.

Депутатите ще почиват по Великден повече и от учениците

Те не са на работа по 60 дни годишно, но могат да си гласуват и по-кратка почивка. По принцип.
Те не са на работа по 60 дни годишно, но могат да си гласуват и по-кратка почивка. По принцип.

След като вчера се разпуснаха за празниците, народните представители ще се явят на работа чак на 18 април. Това означава 12 дни, а за сравнение учениците по Великден имат 10 дни ваканция.

Всъщност депутатските ваканции са три – коледна, великденска и лятна, която трае през целия месец август. Общо – 60 дни годишно.

Вчера беше първият работен ден за депутатката от „Воля” Елена Аксиева. Само два часа след като положи клетва, тя, както и още 239 народни представители, излязоха във ваканция. „Може би трябва да са по-малки, седмица, колкото са ученическите”, коментира тя.

В правилника на народното събрание ваканциите са фиксирани. Но пише, че срокът им може да бъде променян. Такава практика обаче няма. „Щом така е гласувано от всички народни представители, аз не смятам че тя се променя през годините, тя е стабилна от много парламенти насам”, отсича Десислава Костадинова-Гушева от ГЕРБ.

Когото и да питате в парламента обаче – всички твърдят, че по празниците ще работят. Като Христиан Митев от „Обединени патриоти”: „Имам страшно много работа, законопроекти, предложения между първо и второ четене”.

Само опозицията признава, че ваканциите може би са дълги. „Кой да подозира, че депутатството е като ново ученичество… Честно казано, човек стои и се черви”, казва социалистът Александър Симов.

А някои като Велислава Кръстева от ДПС имат и обяснение за дължината на почивките: „На тази дата приключва ретроградният Меркурий, а знаем че това има отношение към управлението. В никакъв случай нещо, което се казва ваканция не може да бъде дълго, когото и да питате”.

Следващото заседание вече е насрочено – за 18 април, в 9 ч. сутринта.

Източник: https://btvnovinite.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s