Сега крайният процент зависи от всички заболявания на човек, предложението е да зависи само от основното

Промени в ТЕЛК: Ще орязват ли инвалидни пенсии?

Сега крайният процент зависи от всички заболявания на човек, предложението е да зависи само от основното
Сега крайният процент зависи от всички заболявания на човек, предложението е да зависи само от основното

За драстично орязване на размера и правото на инвалидна пенсия предупреждават лекари и организации на хората с увреждания. Страхът им е породен от промени в медицинската експертиза, предложени от здравното министерство.

Те идват дни преди протестите, които готвят хората с увреждания, което допълнително „нагорещи” страстите.

Променя се начинът, по който лекарите в ТЕЛК ще решават какъв процент трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждането да дадат. Сега крайният процент зависи от всички заболявания на човек.

Снимка: btvnovinite.bg

Предложението е да зависи само от основното. Премахват се диапазоните, в които досега лекарите избираха какъв процент да дадат.

Снимка: btvnovinite.bg

Фиксират се конкретни проценти за всяко заболяване.

От 11 години Илиана Тонова е с тежко заболяване, което тръгва от белите дробове и засяга и други органи. Впоследствие отключва и диабет. Заради множеството си заболявания Илиана има експертно решение с 96% трайно намалена работоспособност.

Притеснява се, че ако занапред се взема предвид само една от болестите ѝ, то процентът ще падне драстично, а от там и инвалидната ѝ пенсия от 260 лева. „Това е икономия – икономия на средства за сметка на живот”, категорична е Илиана.

Според предложенията ще се взема предвид само заболяването, което носи най-голям процент.  Останалите ще се посочват в експертното решение, но само заради други социални права, които биха се породили.

От министерството мотивират предложенията си със субективизъм при определяне на процента от ТЕЛК – хора с леки, но много заболявания, неоснователно се сдобивали с висок процент.

„Единствената ни насока в тези промени беше да изчистим системата от това хора с множество леки заболявания да получават същите права, каквито хората с тежки заболявания”, обясни зам.-министърът Светлана Йорданова.

С промените се увеличават процентите за онкоболни. Така те ще получават инвалидна пенсия и след петата година от заболяването си. И още –  ТЕЛК ще решава само по документи, пациентите ще бъдат викани по изключение.

Източник: https://btvnovinite.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s