През 2011 г. той е бил обграден във вила в Ботевград

Психолог, участвал в арест на Пелов: Убедихме майка му да го предаде, за да не го убият

През 2011 г. той е бил обграден във вила в Ботевград
През 2011 г. той е бил обграден във вила в Ботевград

През 2011 година убедихме майката на Владимир Пелов да издаде местоположението му, за да не бъде убит.

Той разбира, че сега ще бъде заловен с всички мерки, които могат да бъдат приложени и може да загуби живота си. Това коментира психологът Росен Йорданов, бивш зам.-директор на Института по психология на МВР, който е участвал при предишно залавяне на Пелов преди 7 години.

Тогава той е говорил с майка му и я е убедил да съдейства на властите с местоположението му. „Предният път той прие да се предаде без бой, най-малкото се страхува за своя живот. Сега вече си дава сметка, че мерките, които могат да бъдат приложени срещу него, ще бъдат приложени. Майка му убеди него, защото имаше реален шанс да бъде убит. Беше обграден във вилата на неговия чичо в Ботевград”, посочи Йорданов.

Йорданов добави, че при издирването 2011 г. е имало много грешки и винаги може да има. „Тогава беше заловен единия съучастник. Издирването започна трудно и някой от наблюдаващите органи не се сетиха да документират разпита на съучастника. Трудно се организираха заградителните мероприятия. Късметът дойде когато майка му прояви разум, убедих я да каже къде е. Обясних й, че ако не го направи може да пострада сериозно. При наличие на човек с подобни прояви, отрядът за борба с тероризма можеше да употреби всички налични средства при задържането му. Видях го при извеждането му, не разменихме реплики, добави той.

Профилът на избягалия

Пелов е изграден рецидивист, който е с категорично психопатна структура. Умен е и няма да се поколебае да преследва интереса си, дори да прегази хора.

Снимка: btvnovinite.bg

Той не е от хората, които търпят корекция на ценностите и възгледите. Опасен е. Ценностният му свят има позицията „аз трябва да гледам моя интерес”. Емпатия и солидарност при него са по-различно поставени. Той може да ползва тези чувства, за да ни използва. Той не е луд, има трайна деформация на характера. За него светът е враждебно място и той чувства, че има право да постъпва както смята за добре, описа психологът.

Йорданов добави, че иска да се разсее представата, че когато някой се издирва това става с войска и жандармерия. Има сектор в полицията, който с това се занимава и се работи с интелект, уточни експертът.

Той не вярва този път Пелов да се свърже с майка му – последният случай показва, че тя би съдействала на полицията.

„Призовавам хората да не бъдат герой. При съмнения да се обаждат на полицията – той няма да прояви милост и състрадание, да не оказват съпротива и да влизат в пререкания”, посочи психологът.

Да не се упражняваме на тема охранителни мерки в затвора. Има по-специфични причини със сигурност, които са довели до бягството. Искам да предпазя от прекалени упреци надзирателите, те работят при тежки условия, коментира още Йорданов.

По думите му няма напълно сигурен затвор и не бива да се подхожда с представите от филмите – при нас понякога по един човек охранява цял етаж затворници. Според него трябва да се разграничи кое е системна грешка, кое човешка грешка и просто човекът е находчив – какъвто е.

Източник: https://btvnovinite.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s