Заплаха за България не липсва, смятат експертите

Има ли опасност от терористична атака на Балканите по Великден?

Заплаха за България не липсва, смятат експертите
Заплаха за България не липсва, смятат експертите

За опасност от терористична атака на Балканите по Великден информира македонското издание „Нова Македония“. Има ли риск за нашата страна? Петър Нанев потърси мнението на експертите.

Едва ли по Великден ще видим рутинни патрули на Специализирания отряд за борба с тероризма, но службите ще са бдителни по време на празниците. Експертът по контратероризъм Славчо Велков смята, че опасността от терор у нас не е толкова голяма като в западноевропейските страни, но заплаха за България не липсва.

„Предвид факта, че част от балканските държави, най-вече Република България участват активно в противодействието срещу тероризма в различни региони на света, в това число и в Афганистан, ние имаме екипи и в Мали”, коментира Славчо Велков.

Нарастващата радикализация би довела до атентати в региона, казва пък Йордан Божилов.

„Много чуждестранни бойци, които са се сражавали на територията на Сирия и Ирак, произхождат именно от балкански страни, Косово, Босна, Македония и тези бойци се завръщат обратно”, заяви Йордан Божилов.

Преди дни посолството на Съединените щати в Косово предупреди американските граждани за повишен риск от терористични атаки. В съобщението се казва да се подхожда с бдителност около християнските храмове по Великден.

Напрежението в Косово расте през последнити месеци. В началото на годината лидерът на косовските сърби беше убит посред бял ден в Митровица. Преди дни властите в Прищина арестуваха високопоставен сръбски представител. В последствие политическата група, която представлява етническите сърби, обяви, че напуска правителството.

Източник: https://btvnovinite.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s