Премиерът Бойко Борисов каза, че подкрепяме Великобритания, но като страна председател на Съвета на ЕС ще запазим и канала за комуникация с Русия.

България няма да гони руски дипломати

Премиерът Бойко Борисов каза, че подкрепяме Великобритания, но като страна председател на Съвета на ЕС ще запазим и канала за комуникация с Русия.
Премиерът Бойко Борисов каза, че подкрепяме Великобритания, но като страна председател на Съвета на ЕС ще запазим и канала за комуникация с Русия.

България няма да гони руски дипломати и технически лица от страната. Това стана ясно след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Случаят „Скрипал“ и реакции у нас

„Чакаме повече доказателства и към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати или технически лица от Руската федерация“, заяви премиерът след заседанието.

„Подкрепихме решението на Съвета да се ограничим в пълната подкрепа на Великобритания. Бойко Коцев ни запозна с това, което се говори в Москва, чакаме повече доказателства. Към този момент не считаме, че трябва да гоним руски дипломати“, уточни Борисов.

В заседанието на Съвета по сигурността участваха представители на правителството, на президентството и ръководителите на специалните служби. Посланикът ни в Руската федерация Бойко Коцев, който бе извикан на консултации заради случая Скрипал, ще се върне в Москва на 8 април.
Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са в болница от 4 март, след като бяхаоткрити в безпомощно състояние на пейка в английския град Солсбъри. Великобритания твърди, че става дума за отравяне, като атаката срещу тях е извършена с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ и вини за нея Русия. Москва категорично отрича британските твърдения.

14 март: Лондон замразява двустранните контакти с Москва, гони руски дипломати

На 14 март Великобритания обяви, че гони 23-ма руски дипломати заради случая „Скрипал“. Дни по-късно Русия предприе реципрочна мярка – обяви за персона нон грата 23 британски дипломати и обяви, че закрива генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург.

17 март: Русия гони британски дипломати

Тази седмица САЩ, Канада и редица европейски страни обявиха, че ще изгонят руски дипломати. Бе съобщено, че САЩ гонят 60 руски дипломати и закриват руското консулство в Сиатъл във връзка със случая „Скрипал“.

В отговор на решението на Вашингтон вчера руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Русия гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург.

Източник: https://dariknews.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s