Нов регулатор за водния сектор се създава със Закона за водоснабдяването и канализацията

Нов закон ще създаде регулатор за водния сектор у нас

Нов регулатор за водния сектор се създава със Закона за водоснабдяването и канализацията
Нов регулатор за водния сектор се създава със Закона за водоснабдяването и канализацията

Нов регулатор за водния сектор се създава със Закона за водоснабдяването и канализацията, по който в момента работят в Министерството на регионалното развитие. С новите текстове ВИК операторите ще бъдат задължени да подлагат на обществено обсъждане и инвестиционните си намерения.

Регулацията на ВИК услугите у нас да бъде изкарана от Комисията за енергийно и водно регулиране и да се създаде специализиран орган, който да работи само в тази област – това предложение трябва да влезе в ново законодателство за сектора, което е предвидено още в Европейските регламенти от 2014-та година, уточни заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. Тя обясни и защо се налага създаването на нов орган: „Регулирането на енергийния и водния сектор, макар че имат общи неща, са много различни. Във енергийния сектор имаме все пак много по-силна степен на приватизация, докато по отношение на водния сектор говорим предимно за обществени дружества. Пак говорим за икономически характер на услугата, но водата, бидейки човешко право, е с много по-стратегически характер и е по-важна за всеки един от гражданите“.

Със закона се очаква и ВИК операторите да бъдат задължени да информират предварително гражданите при взимането на важни решения като инвестиции в инфраструктурата или промяна в цените на водата. „Разбира се, не можем да очакваме от хората да имат техническа експертиза и да знаят всичко, но колкото по-информирани са, толкова по-адекватно те ще могат да си изказват мнението, толкова по-легитимни ще бъдат инвестиционните решения и в същото време, когато възникне проблем или цената се качва, тогава човекът вече ще знае защо се налага това и защо цената се повишава не с 20 стотинки, а с 25 стотинки на кубик например. Това е смисълът, който влагаме с „участие на гражданите в инвестиционния процес“, обясни Крумова.

Тези своеобразни обществени обсъждания обаче ще бъде по-скоро информативни и няма да дават право на гражданите да влияят пряко върху взиманите решения. Новият закон за ВИК сектора у нас трябва да бъде прецизиран до 2 седмици, а до 2 месеца трябва да влезе за обсъждане в Министерски съвет.

Източник: https://dariknews.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s