Няма конкретен резултат по нито един от спорните въпроси, заяви Корнелия Нинова

БСП иска стенограма от разговорите на срещата във Варна

Няма конкретен резултат по нито един от спорните въпроси, заяви Корнелия Нинова
Няма конкретен резултат по нито един от спорните въпроси, заяви Корнелия Нинова

Искаме стенограма от разговорите на срещата във Варна с ясни и категорични позиции“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Пазарджик. Според нея в тази среща няма нищо изключително.

„Последните 3 години са проведени 12 срещи между Европа и Турция на различни равнища –  между Туск и Ердоган; Меркел и Ердоган; Ердоган и Макрон. Тази среща е продължение на досегашния диалог между Турция и ЕС по нерешени и спорни въпроси“, допълни тя.

Нинова подчерта, че няма конкретен резултат по нито един от спорните въпроси.

„Нито по спора с Гърция и Кипърския въпрос, нито по отношение на присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за облекчаване на визите за турските граждани за ЕС. По нищо не се отбеляза съществен напредък и конкретни решения, по които да бъдем информирани“, каза още Нинова.

Тя заяви, че БСП ще продължава да поставя въпросите за българския национален интерес.

„Позицията – България е домакин на среща между две страни – Европа и Турция, ние не я приемаме, защото България е Европа. Ние сме в ЕС и Борисов не може да ни поставя в трета независима позиция, която просто наблюдава“, категорична е лидерът на левицата. По отношение на тракийските бежанци, според нея, това не е само въпрос на двустранни отношения.

Тя припомни, че през 2008 г. ЕС приема резолюция, в която се казва, че Европа се ангажира този въпрос да бъде уреден двустранно между България и Турция.

„Разбираме, че е поставен въпросът за предизвикателството – душевни граници до Кърджали – на четири очи, но не разбрахме, какъв е отговорът. Има ли категоричен отговор и оценено ли е това изявление като неприемливо, провокативно и като провокация за националния суверенитет и интерес и на България?“, попита Корнелия Нинова.

Източник: https://btvnovinite.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s