Тя настоя на срещата ЕС - Турция да се говори и за тракийските бежанци

Корнелия Нинова: Кърджали е България, премиерът да защити националния суверенитет

Тя настоя на срещата ЕС - Турция да се говори и за тракийските бежанци
Тя настоя на срещата ЕС – Турция да се говори и за тракийските бежанци

Премиерът Бойко Борисов трябва да използва срещата си с Реджеп Ердоган в рамките на формата ЕС – Турция, за да му заяви ясно, че южната ни съседка няма право да се меси във вътрешните дела на България и да застрашава териториалната й цялост и националния й суверенитет. Това заяви в Кърджали лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от „Фокус”.

Повод за изказването й бяха скандалните думи на Ердоган за духовните граници на Турция, които значително надхвърлят територията й, като включително стигат и до Кърджали.

„Първо, да заявим категорично, че Кърджали е България, Кърджали е духовната столица на Източните Родопи. Изказването на президента Ердоган за душевните граници на Труция, които се простират до Кърджали, е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България. Това е абсолютно неприемливо за нас. Обявяваме се против намесата на чужди държави във вътрешните дела на България“, подчерта Нинова.

Според нея на 26 март трябва да чуем от Бойко Борисов „позиция за защита на националния суверенитет и териториалната цялост на страната”. Освен това от БСП очакват да бъде поставен и въпросът за обезщетенията на тракийските бежанци.

Нинова отчете, че през 2008 г. по искане на български евродепутати, е приета резолюция на Европейския парламент, в която се обвързват разговорите с Турция и бъдещето й членство в ЕС с уреждане на двустранните отношения и в това число уреждане на тракийския въпрос.

Източник: https://btvnovinite.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s