Европейската комисия не може да вземе отношение по сделката за активите на ЧЕЗ в България.

ЕК не може да вземе отношение по сделката за активите на ЧЕЗ в България

Европейската комисия не може да вземе отношение по сделката за активите на ЧЕЗ в България.
Европейската комисия не може да вземе отношение по сделката за активите на ЧЕЗ в България.

Това обясни заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след края на конференцията „Ролята на неправителствените организации за подобряване на енергийната политика и нормативната база в областта на енергетиката – предизвикателства пред Югоизточна Европа“, която се проведе в София.

„Това е сделка между две частни компании“, изтъкна Шефчович. В този смисъл, от ЕК се интересуват само дали се съблюдават всички принципи и закони на европейското законодателство. Той добави, че има информация за това, че компетентните органи извършват всички необходими оценки и проверки.

Марош Шефчович изтъкна, че Европейската комисия подкрепя изграждането на газоразпределен център в България, защото още по време на първата среща на групата за газова свързаност в Централна и Източна Европа е било взето решението всяка страна от региона да има поне три източника на доставка на природен газ, за да се постигне диверсификация. По думите му България е най-подходяща да бъде център, тъй като има благоприятно географско положение. Освен това има много добро развитие на интерконекторни връзки в България – както тези, които в момента са изградени, така и тези, които са в процес на изграждане.

„Идеята е да има много силна газова ликвидност в региона. Това е силно подкрепено от ЕК и нашата цел е България да се превърне от една страна, която транзитира газ, в една държава, която търгува с газ“, допълни Шефчович.

По рано заместник-председателят на ЕК се срещна и с премиера Бойко Борисов.

Източник: https://dariknews.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s