"Аз съм не само президент, но и християнин и затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи"

Радев: Посрещнах патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик

"Аз съм не само президент, но и християнин и затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи"
„Аз съм не само президент, но и християнин и затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи“
„Посрещнах Негово светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик„, каза пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев по повод срещата при посещението на руския патриарх у нас.

„Аз съм не само президент, но и християнин и затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи“, каза държавният глава. Според него обаче остава въпросът кой се е опитал да „похити“ общия ни празник за нашето освобождение и да го превърне в повод за разделение и кой експлоатира кризата в нашите отношения. Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история и нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство, коментира още президентът.

Йотова: Тонът на руския патриарх беше неприемлив

БГНЕС

Той добави, че тази позиция много ясно и по категоричен начин е отстоял пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които са били на срещата.

Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които „други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят“. Затова от тази среща, допълни държавният глава, предпочитам да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето освобождение.

Президентът Радев напомнил за „силата на мълчанието“ пред руския патриарх
Запитан кои са тези „други“, Радев отговори: „Истерични политикани, демагози и платени анализатори има и в Русия, и в България. Има среди, които експлоатират кризата в нашите отношения и нямат интерес тя да бъде преодоляна и те не трябва да имат водеща роля в нашите отношения“.

Като част от кризата президентът посочи изопачаването и преиначаването на историята и от двете страни. Аз съм президент на България и много ясно го отстоях и на срещата с руския патриарх, подчерта Румен Радев.

Има ли основание патриарх Кирил да си тръгне огорчен от България? 

По думите му в публикувания от руската патриаршия запис от срещата са били изнесени само думите на патриарх Кирил, но не и неговият отговор. Затова, добави той, смятам, че става въпрос за политическа режисура, в която „патриарх Кирил е бил въвлечен“. Убеден съм, че Москва ще осмисли случая, завърши Радев.

Президентът бе в Пловдив по повод предстоящия празник на 68-ма бригада Специални сили – 18 март, когато се навършват 75 години от сформирането на Парашутната дружинка, чийто наследник е бригадата.

Източник: БТА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s