Честит 8 март, дами! 25 велики жени, променили света към по-добро

Много мъже, а и понякога обществото като цяло, възприема жените само като домакини, които трябва да посветят на домашните задължения и възпитанието на децата целия си живот. Междувременно, жените са способни да извършват къде по-значими постъпки, които могат да променят хода на историята към по-добро. Разбира се, глупаво е да се спори с онези, които си мислят, че светът принадлежи само на мъжете. Жените играят също много важна и най-главното равнопоставена роля във всичко, което се случва в нашия свят. А тези личности доказват това не на 100, а на 1000%.

Прочети повече в  https://www.blitz.bg/

Мария Кюри - физик, химик, педагог и обществен деятел. Получава Нобелова премия два пъти. Заедно със съпруга си се занимава със изследването на радиацията и заедно с него открива елементите радий и полоний.
Мария Кюри – физик, химик, педагог и обществен деятел. Получава Нобелова премия два пъти. Заедно със съпруга си се занимава със изследването на радиацията и заедно с него открива елементите радий и полоний.
Маргарет Хамилтън - водещ инженер програмист на проекта "Аполо". На снимката тя стои пред разпечатка на кода за бордовия компютър на "Аполо", като по-голямата част от него е написан именно от нея.
Маргарет Хамилтън – водещ инженер програмист на проекта „Аполо“. На снимката тя стои пред разпечатка на кода за бордовия компютър на „Аполо“, като по-голямата част от него е написан именно от нея.
Катрин Швитцре - първата жена, пробягала Бостънския маратон (1967 година), Това се случва 5 години преди на жените официално да бъде разрешено да участват. Представители на организаторите са се опитали със сила да я принудят да прекрати участието си.
Катрин Швитцре – първата жена, пробягала Бостънския маратон (1967 година), Това се случва 5 години преди на жените официално да бъде разрешено да участват. Представители на организаторите са се опитали със сила да я принудят да прекрати участието си.

 

Валентина Терешкова - съветски космонавт, първата жена космонавт в света.
Валентина Терешкова – съветски космонавт, първата жена космонавт в света.

 

Малала Юсуфзай - пакистанска правозащитничка, бореща се за достъпа до образование на жените по цял свят. На 9 октомври 2012 година тя бе тежко ранена от терористите от "Движението на талибаните" в Пакистан заради своята дейност.
Малала Юсуфзай – пакистанска правозащитничка, бореща се за достъпа до образование на жените по цял свят. На 9 октомври 2012 година тя бе тежко ранена от терористите от „Движението на талибаните“ в Пакистан заради своята дейност.

 

Жена, преживяла Холокоста, удря с чантата си представител на неонацисткото движение, Вешке, Швеция, 13 април 1985 година.
Жена, преживяла Холокоста, удря с чантата си представител на неонацисткото движение, Вешке, Швеция, 13 април 1985 година.
Представителка на Onna-bugeisha - жена войн, принадлежаща към японската аристокрация, по своята същност жена самурай края на 1800-те години.
Представителка на Onna-bugeisha – жена войн, принадлежаща към японската аристокрация, по своята същност жена самурай края на 1800-те години.
Амелия Ерхарт - първата жена пилот, прелетяла над Атлантическия океан. Тя е написала и няколко книги за своите полети и изиграва важна роля при формирането на "99" - организацията на жените пилоти.
Амелия Ерхарт – първата жена пилот, прелетяла над Атлантическия океан. Тя е написала и няколко книги за своите полети и изиграва важна роля при формирането на „99“ – организацията на жените пилоти.

 

Жени помагат при гасенето на пожар по време на атаката срещу Пърл Харбър,, 1941 година.
Жени помагат при гасенето на пожар по време на атаката срещу Пърл Харбър,, 1941 година.

 

Роза ли Паркс - американска обществена деятелка, основател на движението за правата на чернокожите в САЩ. Конгресът на САЩ удостоява Роза с епитета "Майка на съвременното движение за граждански права"
Роза ли Паркс – американска обществена деятелка, основател на движението за правата на чернокожите в САЩ. Конгресът на САЩ удостоява Роза с епитета „Майка на съвременното движение за граждански права“.
Комако Кимура - японска суфражетка, бореща за правото на жените да гласуват на избори, 1917 година.
Комако Кимура – японска суфражетка, бореща за правото на жените да гласуват на избори, 1917 година.
Елиза Зимфереску - първата жена инженер.
Елиза Зимфереску – първата жена инженер.
Ане Франк - еврейско момиче, автор на знаменития "Дневник на Ане Франк" - документ, изобличаващ нацизма. Преведен е на много езици. Ане и семейството ѝ се смятат за едни от най-известните жертви на нацизма.
Ане Франк – еврейско момиче, автор на знаменития „Дневник на Ане Франк“ – документ, изобличаващ нацизма. Преведен е на много езици. Ане и семейството ѝ се смятат за едни от най-известните жертви на нацизма.

 

Мод Вагнер - първата известна жена татуист в САЩ, 1907 година
Мод Вагнер – първата известна жена татуист в САЩ, 1907 година

 

София Ионеску - първата жена в света, станала неврохирург.
София Ионеску – първата жена в света, станала неврохирург.

 

Надя Команечи - знаменита румънска актриса, петкратна олимпийска шампионка. Най-титулованата румънска спортистка.
Надя Команечи – знаменита румънска актриса, петкратна олимпийска шампионка. Най-титулованата румънска спортистка.
Сарла Такрал - първата лицензирана жена пилот в Индия, 1936 година.
Сарла Такрал – първата лицензирана жена пилот в Индия, 1936 година.

 

Джейн Гудол — посланик на мира на ООН, водещ приматолог и антрополог от Великобритания.
Джейн Гудол — посланик на мира на ООН, водещ приматолог и антрополог от Великобритания.
Бореща се за правата на жените да участват в избори, протестира след "Нощта на терора", 1917 година.
Бореща се за правата на жените да участват в избори, протестира след „Нощта на терора“, 1917 година.
Аннет Келлерман - австрийска професионална плувкиня, помогнала за това жените да могат да носят цял бански (1907). След тази снимка тя е била задържана за непристойно поведение.
Аннет Келлерман – австрийска професионална плувкиня, помогнала за това жените да могат да носят цял бански (1907). След тази снимка тя е била задържана за непристойно поведение.

 

Анна Аслан - смята се за пионер на геронтологията и гериатрията.
Анна Аслан – смята се за пионер на геронтологията и гериатрията.

 

Гертруда Керълайн Андерле - първата жена, преплувала Ла Манша (1926 година)
Гертруда Керълайн Андерле – първата жена, преплувала Ла Манша (1926 година)

 

Берта фон Зутнер - австрийска активистка на международното движение за мир, първата жена - лауреат на Нобеловата премия за мир и втората жена, получила Нобелова премия.
Берта фон Зутнер – австрийска активистка на международното движение за мир, първата жена – лауреат на Нобеловата премия за мир и втората жена, получила Нобелова премия.

 

Превод и редакция: БЛИЦ

Прочети повече в  https://www.blitz.bg

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s