Сметките на правителството, свързани с реформата, предвиждат отпадането на около 150 до 200 хиляди души

Хората с увреждания се стягат за протести през април

Сметките на правителството, свързани с реформата, предвиждат отпадането на около 150 до 200 хиляди души
Сметките на правителството, свързани с реформата, предвиждат отпадането на около 150 до 200 хиляди души

Национално представителните организации на хората с увреждания се отказаха от диалога с държавата за планираната реформа в ТЕЛК и започват подготовката на протести, които ще се проведат през април.

Сметките на правителството, свързани с реформата, предвиждат отпадането на около 150 до 200 хиляди души от системата на инвалидните пенсии, което ще спестява по 600 милиона лева годишно, разказа пред Дарик Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България.

Зам.-министър: Има два пътя за разрешаване проблемите на медиците от ТЕЛК

Според концепцията за провеждане на реформата освидетелстването на хората с увреждания ще става на две стъпки – медицинска комисия, която ще определя вид и степен на увреждането, и трудова комисия, която ще преценява доколко работоспособен е човекът.

От организациите не приемат възможните варианти за установена работоспособност, представени от управляващите за първи път през миналата седмица.

Отчаяна съпруга нападна комисия в ТЕЛК

„Имаш човек със степен увреждане, констатирано с ТЕЛК, но оценен от комисията за работоспособност като работоспособен. И срещу това, извън концепцията, което е изключително некоректно, в парламента демонстрираха, че този човек няма да получава инвалидна пенсия. Втората група хора са с ТЕЛК със степен на увреждане над 50 на сто, който комисията ще го оцени като частично работоспособен на база неясни критерии той ще получава частична пенсия. Тава пак се появи на среща в парламента. И трета група хора с много тежка форма на увреждания ще бъдат класифицирани като неработоспособни и те ще получават пълна пенсия“, каза Долапчиев.

Източник: https://dariknews.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s