Родители на деца с увреждания ще излязат на Шести национален протест в столицата през април.

Родители на Деца с Увреждания: Спрете да говорите за нас в помощи

Родители на деца с увреждания ще излязат на Шести национален протест в столицата през април.
Родители на деца с увреждания ще излязат на Шести национален протест в столицата през април.
С черни балони те ще посрещнат социалните министри на Европейския съюз, които в същото време ще заседават в сградата на Националния дворец на културата. Родителите искат достоен живот за децата си и реформа в здравната и социалната система на България.

На заседание на парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации майки на деца с увреждания запознаха за пореден път социалния министър Бисер Петков и депутатите с липсата на адекватна политика към хората с увреждания.

Пред представители на протестиращите родители и неправителствени организации и депутати социалният министър Бисер Петков представи част от акцентите в политиката на министерството към хората с увреждания: „В бюджета на министерството на труда и социалната политика за 2018 година единственото увеличение е за политиката за хората с увреждания, като това увеличение е с 81 млн. и 400 хил. повече спрямо 2017 г. и същевременно 13 млн. допълнително са предвидени за увеличения размер на т. нар. интеграционни добавки, който произтича и е следствие на гарантирания минимален доход от 65 на 75 лв.“.

След като изслуша министъра Красимира Обретенова – майка на дете с увреждане, обясни, че социалната политика не се състои в пари за добавки и обикаляне по институциите: „Последното безумие, което заедно с национално представените организации сътворихте, са тези повишени интеграционни добавки. Ако правилно съм записала цифрата 13 млн. лева, това е последният грабеж на това клето наше общество. Защото това са 13 млн. лева, които измъквате от джоба на обществото и аз ги получавам във вид на сумичка, с която да си купя тоалетната хартия на детето. Спрете хора! Аз мога да ги поискам от съседката си да ми ги дари“.

„Къде е стандартът, къде е структурата, къде е институцията, която ще е ангажирана с експертен и квалифициран потенциал да направи експертна оценка на състоянието и на потребностите? Защото от експертното решение на дъщеря ми не можете да разберете какво е нейното състояние и какви са нейните потребности. Забравете да говорите за хората с увреждания в помощи“, помоли Обретенова.

Майката на дете с увреждания Павлина Радкова каза: „За какво ми е на моето дете интеграционна добавка, като автобусът, който минава покрай нас, дори и Херкулес да съм, няма да мога да я вдигна. Искаме срокове, защото тази зима все още никой от нас не е умрял. Милата година само по телевизията ви показаха няколко. Една такава като мен пада, умира и след 10 дни я намират заедно с порасналото дете, умряла от глад и от студ, защото няма кой“.

Директорът на фондация „Движение на българските майки” Росица Букова пък каза: „Аз влизам в тези центрове за настаняване от семеен тип всеки Божи ден и си давам сметка, че аз не правя нищо. Парите са пари, но трябват реформи, които да гарантират здравето и живота на хората, за които ние сме декларирали, че днес сме тук. Защото сгради в България има, но хора няма и ще ставаме все по-малко“.

Две от тези майки ще емигрират до края на годината. Заминават за страни в Западна Европа, където могат да работят и да осигурят по-добри условия на децата си.

Източник: https://dariknews.bg/

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.